Veelgestelde vragen
De griepprik
Mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep, komen in aanmerking voor een griepvaccin. Risicogroepen zijn:
- Mensen met een hartziekte
- Mensen met een longziekte
- Mensen met suikerziekte (Diabetes Mellitus)
- Nier patiënten
- Mensen die weinig weerstand hebben door ziekte of een medische behandeling
- Mensen van 60 jaar en ouder
Orale anticonceptie (de ‘pil’)
Een kort en bondig antwoord op wat je moet doen bij het vergeten van een of meerdere pillen, en het gebruik van de ‘morning afterpil’, staat beschreven in de ‘patientenbrief morning-afterpil’:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU3e.htmlLees deze brief zorgvuldig door; heb je desondanks toch vragen, overleg dan met een van de huisartsen.
Kinderen met koorts
Vaak krijgen we de vraag wanneer je als ouder met de huisarts moet overleggen over een kind met koorts. Dit is een eenvoudige vraag met een lang antwoord. Allereerst mag u altijd bellen als u zich zorgen maakt; vaak is telefonisch overleg al voldoende. Graag willen we u kind zien als het erg ziek is, als het jonger is dan drie maanden, als de koorts langer duurt dan drie dagen of als het benauwd is.
Meer informatie over dit onderwerp, inclusief tips en meer informatie over wanneer u contact met de huisarts moet opnemen, staat in de ‘patientenbrief kinderen met koorts’:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF23.html
Reizigersvaccinaties
http:/www.gezond.amsterdam.nl/Infectieziekten–hygine/Reizigersvaccinatie
Blaasontstekingen
Een blaasontsteking kan behandeld worden met antibiotica. Om er zeker van te zijn dat u een blaasontsteking heeft, is het verstandig als we eerst uw urine nakijken.U kunt uw urine inleveren bij de praktijkassistente; zij kijkt het dan na. Ochtendurine geeft de meest betrouwbare resultaten. Plas die later op de dag geproduceerd is, kan nagekeken worden, maar het resultaat van deze test is minder betrouwbaar.
Als u koorts of pijn in uw rug heeft, neem dan contact op met de huisarts. deze klachten kunnen wijzen op een nierbekkenontsteking.
Meer informatie staat in de ‘patientenbrief blaasontsteking’: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU9a.html
U kunt blaasontstekingen voorkomen door voldoende (minimaal 1,5 a 2 liter) te drinken. Dat is het belangrijkste.Daarnaast kunt u vitamine C slikken of cranberrysap of -tabletten slikken of te drinken. Hierdoor wordt uw urine zuurder; ook dit voorkomt ontstekingen.
Meer tips staan in de ‘patientenbrief blaasontsteking’: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU9a.html
Ontstoken ogen
In dit geval is het oog niet ontstoken, maar het slijmvlies dat het oog bedekt. Dit is een onschuldige aandoening die vanzelf overgaat.Heeft u pijn als u in het licht kijkt of ziet u slecht met het aangedane oog, neem dan contact op met een van de huisartsen. Meer informatie kunt u vinden in de ‘patientenbrief bindvliesontsteking’: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5a.html
Een ontsteking van het slijmvlies van het oog gaat in principe vanzelf over. U hoeft er dus niets aan te doen. Als u veel last heeft van afscheiding (slijm of pus), kunt u het oog schoonmaken met een watje en lauw water.Meer informatie kunt u vinden in de ‘patientenbrief bindvliesontsteking’: http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBH5a.html
Privacy